Proslava Lovrenčeva 2017.g.

 

Lovrenčevo je i dan lovaca Udruge Fazan Petrinja koji 

slave 70 godina postojanja


Na blagdan sv. Lovre i Dan Grada Petrinje,  lovci su ponovno na dostojanstven način obilježili taj dan.

Iz lovačkog doma pokraj Nove bolnice kroz cijeli grad provezlo se nekoliko svečanih kočija s konjima posavske pasmine.

 Taj mimohod, na današnji dan već peti put priređen, noseći cijelim putom hrvatsku trobojnicu i zelenu lovačku zastavu predvodili su stasiti jahači Fran Golub i Milan Palčić na svojim konjima Fendy i Ajshi.

U svečanoj povorci sudjelovali su i 125 člana L.U Fazan te njihovi gosti.

10.08. nije samo blagdan sv. Lovre i Dan Grada Petrinje nego je i Dan Lovačke udruge Fazan, Petrinja, udruge sa 138 članova organiziranih u šest lovno-radnih skupina koje gospodare s dva lovišta: županijskim od 10.000 ha i državnim veličine 5.500 ha.

Zadnje tri godine predsjednik Fazana je Mato Žitković, dopredsjednik i lovnik Nikola Sukalić te tajnik Tomislav Popović.

 

 

 

 

 

 


Ovo je detaljna povijest, osobito o vodstvima, društva i kasnije udruge Fazan: 1947. godine lovci općine Petrinja dijele se na tri lovačka društva- Fazan Petrinja, Srna Gora i Lještarka Jabukovac. Fazan je gospodario sadašnjim županijskim lovištem III/127 Petrinja i do 1960. dijelom sadašnjeg lovišta III/14 Kotar šume. U to vrijeme predsjednik društva bio je Mijat Prpić, a poslije njega Ivan Vujić. 1960. godine političkom odlukom lovište Kotar šuma daje se na upravljanje Šumariji Petrinja. Od 1960. do 1970. predsjednici udruge su bili profesori Dragutin Pavličević i Milan Nožinić. 1970. za predsjednika je izabran Rade Lončarević, a poslije njega do 1975. bio Jovo Batinić. Od 1970. do 1975. lovnik je Pero Podunavac, a od 1975. do 2000. neprekidno Tonček Brebrić. 1979. u kolektivno Predsjedništvo LU Fazan ušli su Drago Ružak, Mato Žitković, Zlatko Matijević i Đuka Prečanica, u to vrijeme tajnik je Stjepan Škornjak. 1983. u novo Predsjedništvo izabrani su Adam Begović, Josip Šušlje, Josip Vujić i Marko Ercegovac. 

 Godine 1986. mijenja se statut društva i ponovo se upravljanje povjerava predsjedniku i Izvršnom odboru, tada je za predsjednika izabran Mato Žitković, lovnika Tonček Brebrić, tajnika Željko Maglajić i blagajnika Slavko Mrazovac. U to je vrijeme na Vili Gavrilović uređen Lovački dom LD Fazan s tzv. spavaonicama i izgrađena zatvorena volijera za prihvat i odgoj fazana. Lovačko društvo je do Domovinskog rata upravljalo tim objektima.

Poslije rata, 1996. održava se izborna skupština na kojoj je za predsjednika opet izabran Mato Žitković, lovnika Tonček Brebrić, tajnika Željko Maglajić i sve do svoje smrti blagajnik Slavko Mrazavac, a poslije Milan Kihalić. Na toj Skupštini društvo mijenja ime u Lovačka udruga Fazan, Petrinja. Za vrijeme Domovinskog rata društvo je funkcioniralo zahvaljujući udrugama Jelen Sisak i Kuna Sela, koje su petrinjskim lovcima u progonstvu dozvolile sudjelovati u lovovima bez financijskih i radnih obveza. 1999. godine na natječaju je zakupljeno otvoreno državno lovište III/14 Kotar šuma, 2000. godine na izbornoj skupštini za predsjednika je izabran Mladen Čačić, tajnika Dinko Čačić, lovnika Marijan Popović i blagajnika Milan Kihalić, a te iste 2000. godine udruga postiže sporazum s Medicinskim centrom Sisak i preuzima devastirane i propale prostorije ekonomata Nove bolnice, koje će mukotrpnim radom i zalaganjem članova postati novi ( i sadašnji) Lovački dom.

2009. na Skupštini su birani za predsjednika Tomislav Mrazovac, lovnika Ivan Palajić, tajnika Alen Bučar i blagajnika Goran Dejanović, iste godine se s Općom bolnicom Dr. Ivo Pedišić iz Siska na 30 godina produžuje najam prostorija Lovačkog doma, a takvim dugoročnim zakupom stvoreni su uvjeti za početak izgradnje rasjekavaonice i hladnjače za divljač. Grad Petirnje je u tome sudjelovao sa 120.000 kuna, a udruga je kod Hrvatskog lovačkog saveza podignula beskamati kredit od 100.000 kuna.
Za 10. kolovoz 2011. LU Fazan dobila je Nagradu Grada Petrinje-za osobit doprinos u djelovanju i razvoju lovstva, kao i za ukupni društveni angažman u Gradu.
Na izbornoj skupštini 2014. za predsjednika je izabran Mato Žitković, dopredsjednika–lovnika Nikola Sukalić, tajnika Tomislav Popović, blagajnika Milan Turković. Oni su čelnici i u ovoj jubilarnoj godini lovstva Petrinje.
Sadašnji naraštaj članova Fazana ponosi se postignućima tijekom 70. godina svoga društva- udruge.